Ontmoet Annejet van der Zijl

Hij is de kern van de kleurrijke Heineken-geschiedenis, maar tegelijkertijd een grijze vlek: Gerard Adriaan Heineken (1841-1893). Stichter van het gelijknamige bierimperium, grootvader van Freddy Heineken en drijvende kracht achter de economische en culturele wederopbloei van Amsterdam, die bekendstaat als de Tweede Gouden Eeuw. Toch is er maar weinig over hem bekend. Wie was deze man?

Annejet van der Zijl kreeg toegang tot de familiearchieven en reconstrueerde het inspirerende en uiteindelijk ook dramatische levensverhaal van een van de grootste industriëlen in de Nederlandse geschiedenis. Zij ontdekte een success story vol lef, daadkracht en passie, maar ook de schaduwzijde van al die voorspoed: jaloezie, schandaal en chantage.
Laat u verrassen: ontmoet, beleef en geniet!

WANNEER: 
Dinsdag 11 maart 2014, 20.00-22.30 uur

WAAR: 
DAF Museum, Tongelresestraat 27, 5613 DA Eindhoven www.dafmuseum.nl

MUZIEK:
De avond wordt muzikaal omlijst door saxofonist Luuk Meeuwis.

PRIJS: 
€ 12,50 p.p.

KAARTVERKOOP:
Boekhandel Van Grinsven
Korte Kerkstraat 11, Geldrop. 040-2862967
Korianderstraat 28-30, Eindhoven. 040-2115217
www.boekhandelvangrinsven.nl

Zijlvan der_Anne_lowresAnnejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen literaire nonfictieschrijvers van ons land. In 1998 debuteerde zij met Jagtlust, vier jaar later gevolgd door Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt, waarvan meer dan 100 000 exemplaren zijn verkocht. Sonny Boy overtrof dat succes: er gingen inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren over de toonbank. Met Bernhard. Een verborgen geschiedenis promoveerde Van der Zijl in 2010 als historica. Deze spraakmakende biografie, eveneens een bestseller, werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek. In 2012 ontving zij de Gouden Ganzenveer voor haar hele oeuvre.

 

Britta Koopen

Britta Koopen-Neuefeind (1968) studeerde algemene literatuurwetenschap aan de universiteiten in Bielefeld (Duitsland) en Utrecht en rondde ook de vertalersopleiding af. Zij is als freelance recensent verbonden aan het Eindhovens Dagblad en geeft daarnaast training op het gebied van autisme en communicatie. Literatuur is haar passie, zij deelt haar interesse graag met anderen: sinds ruim 17 jaar geeft zij in haar vrije tijd literatuurlessen en leiding aan verschillende leesclubs.

 

 

 

foto

Luuk Meeuwis (18) is volgens zijn conservatoriumdocent Ties Mellema één van de meest getalenteerde jonge saxofonisten in Nederland. Meester en leerling stonden samen op podia in Utrecht, Lelystad en Amsterdam.

Luuk won als klassiek saxofonist talloze prijzen bij ondermeer het Prinses Christinaconcours en het NK Blazers en ontving onlangs in Rotterdam de Classic Young Masters Award 2013.

Tussen de optredens door doet hij dit schooljaar ook nog ‘gewoon’ eindexamen VWO op het Lyceum Bisschop Bekkers in Eindhoven.

 

‘Annejet van der Zijl is de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie’. NRC Handelsblad

Foto: Annejet van der Zijl © Brenda van Leeuwen