De schooldagen van Jezus – J.M. Coetzee

Literaire Lezing door Peter Bergsma, hij heeft het boek De schooldagen van Jezus van J.M. Coetzee vertaald. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met AG Eindhoven en wordt opgeluisterd door het ensemble Andersook, dat Zuid-Afrikaanse liederen ten gehore zal brengen.

Datum: dinsdag 22 november 2016
Tijd: 
20:00 – 22:00 uur
Locatie: 
Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven.
Muzikale omlijsting: Andersook
Entree: 
€ 12,50 p.p. en € 5,- p.p. voor AG-leden
Kaartverkoop: 
Voor meer informatie en reserveringen: www.ag-eindhoven.nl

J.M. Coetzee
De schooldagen van Jezus

Ze zijn halsoverkop vertrokken, gevlucht voor de autoriteiten. Simón en Inés vinden een woning in Estrella, een rustige stad die vooral opvalt door het bijzondere opleidingsinstituut. Daar leert hun zesjarige pleegzoon Davíd geen wiskunde of grammatica, maar – tot grote verbazing van zijn ouders – over het verband tussen sterren en dansen. De pragmatische Simón begrijpt niets van de school, en steeds minder van Davíd. De jongen benadrukt voortdurend dat Simón zijn echte vader niet is, en Simóns levenslessen dringen niet tot het kind door; het gevoel dat Simón iets fundamenteels niet begrijpt, groeit met de dag. Maar ondanks de onorthodoxe lessen, waar ook schoolreisjes naar een nudistenstrand bij horen, ziet Simón de jongen opleven. Alleen Dmitri, de conciërge van het naast de school gelegen museum, baart hem zorgen. Waarom hangt hij de hele tijd bij de jongen rond, met zijn knipsels uit vieze blaadjes, en zijn obsessie voor Ana Magdalena, de bloedmooie danslerares? Waarom duikt hij overal op, op de meest onverwachte plekken en momenten, als een duvel uit een doosje? De schooldagen van Jezus toont ons een vader die zijn kijk op de wereld baseert op logica en feiten, die meer op zijn geest vertrouwt dan op zijn lichaam, en een zoon die in alles het tegenovergestelde lijkt. Maar dan gebeurt er iets in het schoolgebouw dat de hele stad op zijn kop zet. Langzaam ziet Simón in dat er misschien nog een andere kant van het menselijk bestaan is: iets náást denken en ratio. Het lichaam, het gevoel, de dans; iets wat vooralsnog ongrijpbaar voor hem was, maar waar Davíd het levende bewijs van is. Simón zet alles op alles om zijn zoon te kunnen liefhebben en eindelijk te begrijpen.