Boekenweek 2016 – ‘Het gelukkige lezen’

Een avond over literatuur mét muziek – ontmoet, beleef & geniet!

site_kees

Kees ’t Hart
Het gelukkige schrijven

Volgens Kees ’t Hart is literatuur de meest gekunstelde kunstvorm die er is. Alles in literatuur is nep, constructie, leugen, illusie, veredelde roddelpraat en wartaal. Soms bereiken schrijvers de hoogste trap van schrijven: het gelukkige schrijven. Ineens klopt alles en is er geen speld tussen te krijgen. Ook aanstellers, mooischrijvers, querulanten en arrogante betweters kunnen deze fase bereiken. In Het gelukkige schrijven probeert ’t Hart dit gelukkige schrijven in het vizier te krijgen. Wie heeft het, wie niet? Wat moet je doen om het te bereiken? Voorzien van een nodige dosis enthousiasme, verstand van zaken en gevoel voor humor baant ’t Hart zich in dit boek een weg door de literaire wereld.

Het allerleukst aan ’t Hart is het ongetemde en aanstekelijke plezierDe Volkskrant

*****

Stephan Enter
Compassie

‘Hoe ik erin verzeild raakte? Rusteloosheid – ja, dat in eerste instantie. Ik had een geliefde, een hoogbegaafde en licht autistische natuurkundige die maar niet kon beslissen of ze nu op mannen of op vrouwen viel, kortom het was aan-uit-aan-uit en dat werd zo dodelijk vermoeiend, dat ik zelf actie ondernam.’ Zo begint Compassie, de vierde roman van Stephan Enter. Het leven van Frank van Luijn, bijna veertig, kabbelt al decennialang gemoedelijk van relatie naar relatie. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. De laatste tijd is hij blasé en in gezelschap zwijgzaam, omdat hij zich steeds vaker verveelt en anderen onderontwikkeld en oninteressant vindt. Wanneer hij een kennis het fenomeen internetdating hoort beschrijven als een ‘grote snoeppot’ besluit hij zich, deels uit rusteloosheid en deels uit vrijblijvende nieuwsgierigheid, in te schrijven. En daar gebeurt het onverwachte: na enkele teleurstellende ervaringen valt hij als een blok voor de half-Duitse Jessica. Zijn leven verandert, hijzelf verandert, het geluk lijkt hem toe te lachen – tot hij op een onoverkomelijkheid stuit.

Gisteren heb ik in een ruk Compassie uitgelezen, de nieuwe roman van Stephan Enter. Nieuw in meer dan één opzicht! Wat een schitterend en diep boek is dat. Heel lang niet zo’n uitstekende Nederlandse roman gelezen.Auteur Charlotte Mutsaers

*****

Lize Spit
Het smelt

Wat als je wraak kunt nemen op een heel dorp? Dertien jaar na een zomer die volledig uit de hand liep, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. In haar geboortejaar werden slechts twee andere kinderen geboren in het kleine Vlaamse Bovenmeer, twee jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van. Tot de bloedhete zomer van 2002. Want jongens worden pubers en krijgen wrede plannen. De bedeesde Eva kan meedoen of oprotten. Die keuze is geen keuze — wie verraadt er nou z’n eigen vrienden?

Lize Spit schreef een debuut dat je elke schrijver toewenst: vertrouwd, verrassend, fantasierijk en genadeloos. Het smelt is een langeafstandsraket die eerst slechts wat donkere schaduw werpt en schijnbaar zonder schade te veroorzaken overvliegt, maar dan alsnog precies berekenend inslaat. -De Standaard

 

Singer-songwriter Iris Penning

Singer-songwriter Iris Penning

 

Datum: woensdag 16 maart 2016
Tijd: 20.00 – 22.45 uur
Locatie: Parktheater, Kameleon, Elzentlaan 50, 5615 CN Eindhoven
Muziek: Iris Penning, singer-songwriter
Entree: € 17,50 p.p.
Kaartverkoop: Boekhandel Spijkerman, Kleine Berg 5, 5611 JS Eindhoven (06-10349498)

 

Foto’s:
Kees ’t Hart © Leo van der Noort
Lize Spit © Keke Keukelaar
Stephan Enter © Alessandro Cani