Dirk – Jaap Robben

Op het eilandje van Birk
Eindhoven heeft niets met de zee van doen, maar op 19 mei zaten de gasten van ZINNenZO toch op dat kleine, noordelijke eilandje, waar de zee woest op de rotsen sloeg, het eiland van Birk.  Het eiland is het decor van de roman Birk, en schrijver Jaap Robben voerde op deze tiende literaire avond van ZINNenZO zijn publiek naar deze plek. Hij las voor, toonde een afbeelding van hoe het huis van de hoofdpersonen eruit moest zien, en was een schilderij tegengekomen waarop volgens hem onmiskenbaar de moeder uit het verhaal afgebeeld was. Het verhaal kwam uit zijn fantasie, maar hij was geïnspireerd door een krantenartikeltje en een gebeurtenis in zijn leven. Het leuke vraaggesprek dat vaste interviewster Britta Koopen met Jaap Robben voerde, zorgde ervoor dat de schrijver heel openhartig veel over zichzelf en zijn manier van schrijven vertelde. De sfeer van de zee was er ook dankzij de Zeemannen, die drie prachtige liederen ten gehore brachten in het clubhuis van de Eindhovense Jachtenvereniging Beatrix.
Dat het een speciale lustrumeditie was van ZINNenZO ging niet onopgemerkt voorbij. Speciaal voor deze tiende bijeenkomst droeg stadsdichter Merel Morre een gedicht voor, kort en krachtig, scherp en helder. Een prachtige verrassing voor het publiek. Wie het boek Birk nog niet had, wilde het op deze avond graag  hebben, en wie het nog niet (uit)gelezen had, wilde dat graag snel gaan doen. De organisatie was  weer helemaal perfect, zoals we gewend zijn bij ZINNenZO. We kijken alweer uit naar  aflevering 11.

 

Annette Tromp

Alle foto’s zijn gemaakt door Jan Verest. Mocht je het originele bestand van de foto willen hebben, mail Jan dan gerust.